in

Brīnumu dzira- Bērzu sula

Birch forest

Ārā sāk sildīt pavasara saulīte un ir īstais laiks savu organismu palutināt ar brīnumlīdzekli no dabas – bērzu sulām. Par bērzu sulu labvēlīgo ietekmi uz cilvēku organismu runāts gana daudz. Tās attīra organismu, uzlabo imunitāti, apgādā ķermeņa šūnas ar organiskajām skābēm, uzlabo vielmaiņu, tīra nieres, izskalo sāļu nogulsnējumus no kaulu locītavām, attīra asinis no liekajām vielām un veic vēl daudz organismam labvēlīgas un arī dziednieciskas funkcijas. Lai neiekultos nepatikšanās, urbjot nepareizā bērzā Aiz Robežas piedāvā iepazīties kur un kā drīkst iegūt šo brīnumdziru un ko tā mums īsti dod.

 

Sulas iegūšana

Katram iedzīvotājam valsts mežos ir atļauts bez maksas iegūt sulas tikai pašpatēriņa vajadzībām, veicot vienu urbumu.

Priekšnoteikumi:

 

  • Koka diametrs urbšanas vietā ir lielāks par 40 cm (apkārtmērs no 120 cm). Nedrīkst urbt mazā bērziņā, jo visi viņa spēki nepieciešami augšanai.
  • Katrs urbums rada risku inficēt koku ar trupi. Urbums jāveic ar urbi, kas nav resnāks par 6-8 mm. Lielie vectēvu īkšķa izmēra urbumi nevairo iegūtās sulas daudzumu, tikai nodara pāri kokam – urbja brūce ir liela, iekšā jāliek milzu tapa, kas, lai arī pasargā no dažādu kaitīgu organismu iekļūšanas lielajā caurumā, tomēr traucē kokam aizdziedēt brūci.
  • Urbumu veido ne augstāk par 50 cm no zemes un ne dziļāk par 5 cm. Sula cirkulē tuvu koka mizai. Ja urbums tiks izdarīts par dziļu – tuvāk koka vidum – sulas būs arvien mazāk, tāpēc dziļi urbt nav jēgas. Turklāt dziļš urbums arī kaitē kokam.
  • Aizliegts notēst mizu līdz kambijam.
  • Sula labāk tek tādos kokos, kas aug saulē. Urbumu labāk veikt saules pusē, jo siltumā esošā koka puse ātrāk atmostas un sulas cirkulācija līdz ar to ir spēcīgāka.
  • Arī pēc ieurbšanas vajadzētu izturēties atbildīgi, proti, regulāri jāapseko ieurbtais koks, lai izvairītos no situācijas, ka sula līst pāri trauka malām. Dzīvīgā bērzā šaurs un sekls urbums nav jāaiztaisa ar tapām, jo tapa ir svešķermenis koka audos. Koks diezgan labi prot pats aizaudzēt savas brūces un tapa vajadzīga vien lielu caurumu gadījumos, lai kokā neiekļūtu sēņu sporas un infekcijas. Nākamajā gadā urbšanai ieteicams izvēlēties to pašu koku.

Sulu iegūšana aizliegta dabas parkos un īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, kas atzīmētas ar informatīvo zīmi “Ozollapa”. Valsts mežu teritorijas var atpazīt pēc AS “Latvijas valsts meži” izvietotajām dzeltenajām zīmēm īpašuma malās, bet teritorijas robeža atzīmēta ar dzeltenām zīmēm. Arī ar mobilās lietotnes “LVM meža kartes” palīdzību iespējams ērti un ātri noskaidrot savu atrašanās vietu un redzēt valsts mežu robežas.

 

Kāpēc bērzu sulas ir tik veselīgas?

Bērza sulas lieliski attīra organismu, uzlabo vielmaiņu un baro ķermeņa šūnas ar organiskajām skābēm. To sastāvā esošās minerālvielas un citas aktīvās vielas stimulē dažādu sārņu, sāļu un nogulšņu izvadīšanu no organisma – urīnu dzenošais efekts un organismu attīrošā iedarbība bērzu sulām ir lielāka nekā ūdenim. Bērzu sulas satur viegli asimilējamus cukurus: glikozi, saharozi, fruktozi, kas labvēlīgi ietekmē šūnu funkcionēšanu organismā. Attīrošas, mazliet diurētiskas un reizē spēcinošas – ļoti piemērotas attīrīšanās kūrēm.

Bērzu sulas tīra nieres un locītavas no sāļu nogulsnējumiem, bet asinis – no liekajām vielām. Bērzu sulas iesaka dzert, lai uzlabotu imunitāti, atvieglotu podagras, reimatisma un radikulīta radītās sāpes, kā arī paātrinātu brūču dzīšanu. Tās palīdz pret artrītu, nieru slimībām, insultu, infarktu un urīnpūšļa slimībām.

 

Svaigās bērzu sulas vērtīgākas

Svaigās bērzu sulās organismam vērtīgo vielu ir vairāk nekā raudzētās, tāpēc bērzu sulas, kamēr vien tas iespējams, vajadzētu izvēlēties lietot svaigā veidā.

Lielākā bērzu sulu vērtība ir tajā esošās minerālvielas. Bērzu sulas satur arī nelielu daudzumu vitamīnu un citas bioloģiski aktīvas vielas: brīvās aminoskābes, fermentus, fitoncīdus, ēteriskās eļļas, fitohormonus, organismam vērtīgos cukurus. Sulu laikā bērzu sulas ieteicams lietot katru dienu – vismaz pa 2 glāzēm.

Kā pareizi uzglabāt bērzu sulas?

Svaigu bērzu sulu ir grūti uzglabāt ilgāk par vienu dienu – tajā var attīstīties baktērijas, kuras noārda cukurus, brīvās aminoskābes, fermentus un citas bioloģiski aktīvas vielas. Tāpēc sulu, kuru nevarēsiet izdzert svaigā veidā, būs nepieciešams sagatavot ilgākai glabāšanai, proti, to raudzēt.

Sulas rūgšanu var ierosināt arī ar tādām vielām un materiāliem, kuri satur rauga sēnīti, piemēram, ar rozīnēm, jaunajiem upeņu dzinumiem, rupjmaizi un rudzu miltiem.

Sulas garšas uzlabošanai mēdz izmantot citronu, citronskābi, krustnagliņas un citas garšvielas. Taču pārmērīga garšvielu klātbūtne sulā nomāc tās dabisko garšu.  Šāda sula arī sliktāk uzglabājas.

Recepte sulu uzglabāšanai

Uz katru litru sulas liek vienu krustnagliņu. Šādi iespējams izvairīties no pelējuma rūgšanas procesā un novērst sulu glumēšanu. Garšas uzlabošanai pievieno 3-5 rozīnes, arī kādu citrona miziņu, upeņu zariņu. Trauku hermētiski noslēdz, uzglabā vēsumā.

 

 

Balso, vai patika raksts?

2 punkti
Upvote Downvote

Total votes: 2

Upvotes: 2

Upvotes percentage: 100.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Komentē

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.